פריקת פיקה

שיתוף מאמר

הפיקה הינה עצם חופשית במפרק הברך הנעה בקדמת הברך ומחברת בין הגיד ה4 ראשי – (הקוודריצפס) לגיד הפיקה אשר מתחבר לעצם השוק. יישור הברך ונשיאת משקל הגוף כולו עוברים דרך הפיקה.

לפיקה משטח סחוסי מפרקי והיא נעה בתוך שקע סחוסי תואם בעצם הירך. אצל מתבגרים בגילאים 10- 20 לעיתים יוצאת הפיקה ממסלולה בשקע עצם הירך ופורקת לצידה החיצוני של הברך, מצב זה נקרא פריקת פיקה .

פריקת פיקה מתרחשת כמעט תמיד ללא חבלה לברך במנגנון שאינו טראומטי באופיו. למרות זאת בחלק משמעותי מפרקיות הפיקה בנערים הנזק למפרק הפיקה הינו רב.
פריקת פיקה שכיחה יותר בבנות מאשר בבנים. העובדה שפריקת פיקה מתרחשת ללא טראומה משמעותית לברך, מעידה על כך שהסיבה העיקרית לפריקות הפיקה מורכבת מגורמים רבים.

הסיבות לפריקת פיקה ללא טראומה

לנערים/רות הסובלים מפריקת פיקה ישנה אנטומיה המאפשרת פריקה לטראלית של הפיקה בייתר קלות:

  • מנח הפיקה גבוה מהרגיל
  • היחס הסיבובי בין עצם הירך לעצם השוק הינו כזה המייצר כוח המכוון חיצונית על הפיקה
  • השקע הסחוסי בעצם הירך (טרוכליאה) אשר בתוכו נעה הפיקה על פי רוב שטוח בקרב פורקי הפיקה
  • הרצועות המייצבות את הפיקה במקומה רפויות וארוכות מהרגיל.

גורמים אלו יחד מאפשרים יציאת ופריקת הפיקה חיצונית גם ללא טראומה, אלא בקימה מישיבה, כיפוף קל עם מעט סיבוב או אפילו ללא גורם מאותר.

נערים אלו הסובלים מפריקות פיקה סובלים מחוסר בטחון בברכיהם- החשש מפריקה, חשש מפעילות מלאה ופעמים רבות נזק סחוסי במפרק הפיקה. בכל יציאה של הפיקה ממקומה ופריקתה החיצונית נחבלים סחוסי המפרק, ובכך, יתכן נזק סחוסי מצטבר או נזק חריף במידה לסחוס הפיקה או הטרוכליאה הנשברים בזמן פריקת הפיקה.

אבחון פריקת פיקה

פריקת פיקה בנערים פעמים רבות אינה מאובחנת – מפוספסת. הפיקה פורקת וברוב המקרים חוזרת למקומה עצמונית, הנער/ה נבדקים ולמעט נפיחות ורגישות אין ממצאים בולטים.

יש חשיבות גבוהה לאבחון פריקת פיקה כדי לאפשר טיפול מתאים בזמן הולם לאותם מקרים המחייבים התערבות ניתוחית.

כחצי מהנערים שחוו פריקת פיקה ימשיכו ויפרקו את הפיקה בעתיד. בכל פריקת פיקה יש סיכוי לשבר סחוסי או סחוסי גרמי במפרק הפיקה. חלק משברים אלו אינם נראים בצילומי רנטגן פשוטים, מסיבה זו נער/ה החשודים בפריקת פיקה נבדקים ביסודיות, מבנה הגפיים והרגל הנגדית נבדקים, היסטוריה משפחתית נבדקת, ותלונות קודמות מבוררות. רגישות אופיינית לפריקת הפיקה נבדקת ונשללת פגיעה אחרת בברך היכולה להידמות לפריקת הפיקה. בדיקת CT   של שתי הברכיים נעשית במיון על מנת לעשות את האבחנה, וכן בבדיקה זו ניתן לראות אינדיקציות לטיפול ניתוחי מידי כגון שבר סחוסי/גרמי של מפרק הפיקה .

טיפול בפריקות פיקה

במשך שנים ארוכות טופלו פריקות פיקה בטיפול שמרני ללא ניתוח, הרגל הייתה מקובעת ביישור לתקופה של מספר שבועות, לאחר מכן היה מבוצע שיקום שעיקרו פיזיותרפיה וחיזוקי שרירי הירך.

במשך השנים למדנו שטיפול זה אינו מונע פריקות נשנות של הפיקה ולבטח אינו מתקן נזק למפרק הפיקה או מתקן את רצועות ייצוב הפיקה שנקרעו.

טיפול שמרני בפריקות פיקה

טיפול שמרני ללא ניתוח עדיין מהווה זרוע טיפולית בחלק ממקרי פריקות הפיקה- אך מחייב הערכה ובירור מדוקדקים על מנת לא להחמיץ צורך בתיקון סחוסי או בייצוב הפיקה למניעת נזק מצטבר.

טיפול ניתוחי בפריקות פיקה

עקב הנזק המידי או המצטבר לסחוסי מפרק הפיקה ולסיכוי הרב בפריקה נוספת, וכן, על מנת לאפשר חזרה מלאה לפעילות ללא חשש מפריקה, היום מקובל להציע טיפול ניתוחי לאלו הפעילים וסובלים מפריקה חוזרת, ואלו הספורטאים הסובלים פריקה ראשונה ופעילותם מעמידה את הפיקה בסיכויים רבים לפרוק שוב.

היות ופריקת פיקה מתרחשת לרוב בגיל ההתבגרות ועצמות הנערים/רות עדיין פעילות ומתארכות, הטיפולים הניתוחיים ליציבות הפיקה, חייבים לשמר את פוטנציאל הצמיחה ולהימנע מפגיעה בלוחיות הצמיחה באזור הברך.

כאשר קיים שבר סחוסי או קרע נרחב של קפסולת הברך בפריקת פיקה, יש הכרח בניתוח מידי לתיקון סחוסי עם ייצוב הפיקה מחדש.

טיפול ניתוחי משמעותו והשלבים

כל מקרה מציג אנטומיה וגיל עצמות מעט שונה ולכן קיימות טכניקות רבות ושונות ניתוחיות לתקן פריקות פיקה.

  • לייצב מחדש רצועות הפיקה ולמנוע פריקה חוזרת.
  • תיקון סחוסי במידת הצורך
  • לעיתים שינויי מסלול תנועת הפיקה כך שהסיכוי לפריקה חיצונית יופחת
  • בכל פריקת פיקה נפגעות הרצועות הפנימיות המייצבות את הפיקה לעצם הירך, את אלו אנו משחזרים בכל ניתוח לייצוב הפיקה.

בשנים האחרונות ולאחר סיום צמיחת הברך, אנו מוסיפים לשחזור רצועות הפיקה ניתוח הנקרא טרוכליאופלסטיה. תוספת זו מיועדת לפורקי הפיקה שמבנה התעלה הסחוסית בעצם הירך שטוחה או שאינה קיימת. ניתוח זה מעמיק ויוצר מחדש את התעלה הסחוסית למסלול תנועת הפיקה יציב יותר.

שיקום לאחר ניתוח לייצוב הפיקה

ניתוחי ייצוב פיקות הינם דומים לניתוחים רצועתיים אחרים בברך.
שהיה של לילה-עד שניים בבית החולים.
לאחר הניתוח לרוב מותרת דריכה או דריכה חלקית, הברך מוגנת בתוך מקבע ברך לכ 4-6 שבועות.
אנו מניעים פסיבית את הברך מיד על מנת למנוע הידבקויות והגבלת טווחי הברך.
חזרה לפעילות מלאה צפויה לאחר 6-7 חודשים.

לסיכום

פריקות פיקה הינה תופעה שכיחה יחסית בגיל ההתבגרות, חלק ניכר מהפריקות מפוספסות. הטיפול בפריקות פיקה נעשה על מנת להחזיר את הביטחון לברך, לאפשר תפקוד מלא ללא חשש לפריקה חוזרת, ולמנוע נזק סחוסי מצטבר מפריקות חוזרות. הבירור הראשוני חייב לאפשר זיהוי נכון והגדרת פריקת פיקה, לוודא שאין נזק המחייב התערבות מידית, ולאחר מכן ניהול אופטימאלי של הטיפול בהתאם לגיל, לממצאים האנטומים, ולרמת ההפרעה והתפקוד.

לכל שאלה או בקשה השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן